10 עצות זהב להצלחת הליך הגירושין

על ידי 23 בינואר 2024דיני משפחה, מאמרים

לפעמים, בני זוג שמחליטים להתגרש עושים פעולות נמהרות, שמאוחר יותר יכולות לעלות להם במחירים כואבים – כספיים, נפשיים ומשפחתיים. במאמר הבא תמצאו 10 עצות זהב שיעזרו לכם לעשות את ההחלטות הנכונות ולהימנע מטעויות.

אם מיציתם את כלל האפשרויות לעשות שלום בית, או שעניין שלום הבית איננו רלוונטי עוד עבורכם ואתם מעוניינים להתגרש, הנה 10 עצות זהב חשובות וקריטיות לקראת מימוש הליך הגירושין.

1. התייעצות ראשונית עם עורך/ת דין
לפני שמבצעים כל פעולה ובוודאי לפני שמספרים על הרצון להתגרש לבן או בת הזוג, יש להיוועץ קודם עם עורך דין. להתייעצות ראשונית עם עורך דין לפני שמתחילים בהליך עצמו ו/או נוקטים בכל פעולה ו/או צעד בעניין גירושין ישנה חשיבות מכרעת. טרם תחילת ההליך חשוב מאוד לשמור על דיסקרטיות ועל הסתרת מחשבה זו מהצד השני. יש פעולות שיש לעשות או פעולות שיש להימנע מהן בתקופת הביניים טרם תחילת ההליך ויש כאלה גם לאחר תחילתו.

ייתכן שעד שאת או אתה חושבים ומתכננים את המהלך, הצד השני עשה כבר הכנה לקראתו ו/או החל בהליך כלשהו, רק שאת/ה עדיין לא קיבלתם מידע על כך. כשמתכננים להתגרש עולות הרבה מחשבות על ההשלכות של פתיחת ההליך, על כמה הצד השני יקבל את הצעד – האם הוא ייקח זאת בצורה חמורה או שמא יגלה הבנה, הכלה או צפייה. הייעוץ הראשוני עם עורך הדין חשוב ואף קריטי לעיתים, שכן הוא יצייד אתכם בכלים ובפעולות הנכונות שיובילו אותך לקראת ניהול מהלך גירושין נכון.

ייתכן ואתם מגיעים להליך הזה מתוך תמימות ו/או בתום לב אבל חוששים או יודעים שהצד השני יפעל בדרך אחרת לכשישמע ‘ציוץ’ כלשהו בכיוון ומיד יחל במעשים שיכולים לשבש ו/או לסכל את המהלך.

בייעוץ הראשוני דנים בדרך כלל בגירושין באופן כללי ובסוגיות נלוות כגון מי יהיה ההורה המשמורן, כיצד יחולק הרכוש, מה עם הכתובה, מה עושים עם הרכב ועם הבית ו/או עם שאר הרכוש המשותף או הרכוש שרשום רק על שם הצד השני וכיו"ב.

הייעוץ הראשוני שעורך דין לענייני משפחה נותן בפגישה הזו הוא בעל חשיבות גדולה מאוד ולכן חשוב לקבלו מעורך דין מנוסה ומומחה בתחום ולא כזה שעוסק בתחומים רבים, ביניהם דיני משפחה. באופן זה תבטיחו שתקבלו את המידע המלא, המעשי ואף ייחסכו מכם כספים רבים והליכים מיותרים וארוכים.

2. איסוף מסמכים רלוונטיים
כשמתחיל הליך גירושין קורה לא פעם, שצד אחד מתחיל להעלים מסמכים מהבית ובכך, מקשה על בירור העובדות והוכחת הטענות בבית המשפט. הליכים משפטיים בבית המשפט או בבית הדין הרבני אמורים להיות נתמכים במסמכים ובראיות ואם אלה הועלמו, לא תוכלו או לכל הפחות תתקשו להוכיח את טענותיכם ואת העובדות.

מטבע הדברים, כשהזוגיות טובה בני זוג לא מקפידים תמיד לקבל את המידע ביחס לרכוש המשותף ולזכויות שרשומות על שם הצד השני אך כאשר העניינים מסתבכים, אתם עלולים למצוא את עצמכם ניצבים בפני קושי לאתר כספים, חשבונות ורכוש. לכן, כחלק מהייעוץ המשפטי הראשוני, תדרשו לערוך רישום של כלל הרכוש שלכם, לרבות זה הרשום על שם הצד השני בלבד, הלוואות קיימות, רכישות, זכויות וכיו"ב ויהיה צורך מידי להשיג ראיות ואסמכתאות בדבר אותו רכוש.

3. לפעול במהירות, ככל הניתן, בליווי עורך דין
הייעוץ המשפטי הוא חשוב מאוד אך הפעולות שעליכם לעשות בהתאם לאותו ייעוץ ומהירות הפעולה שלכם חשובות לא פחות. לעיתים, אנשים דוחים עניינים שונים ועד שהם נזכרים להתחיל לפעול, הצד השני כבר פעל ועשה צעדים שלא ניתן לאחר מכן לתקנם או להתחקות אחריהם. מכאן החשיבות לפעול מהר.

4. היזהרו מהקלטות של הצד השני
הקלטות בין בני זוג קבילות בבית המשפט. ייתכן שבן או בת הזוג שלכם מקליטים אתכם ללא ידיעתכם ונאמרים על ידכם דברים שיכולים, במהלך ניהול המשפט, לשמש נגדכם או לרעתכם (למשל בעניין התנהלותכם כלפי הילדים, בענייני רכוש, או בענייני הזוגיות). לדברים הללו יכולה להיות השלכה על הגירושין עצמם ולכן כדאי מאוד להיזהר.

5. לא לבצע מהלכים חפוזים שיכולים לפגוע אנושות בזכויות בהמשך
קורה לא אחת שצד מסוים מחליט לפעול על דעת עצמו ועושה פעולה מסוימת, שיש בה כדי לפגוע בו בהמשך (ככל שהפעולה לא קיבלה אישור משפטי או חוקי). למשל, צד מסוים שמחליט למשוך סכום כסף גדול מחשבון הבנק המשותף בחשבו שהצד השני לא יוכל לעשות עם כך דבר או ישלים עם זה.

עשיית מעשה שכזה לא רק יכולה ללמד את בית המשפט על פעולה שנעשית בחוסר תום לב, אלא להגדיר את מי שביצע אותה כ'מבריח נכסים', דבר שעלול להקים עילה להגשת בקשת עיקול על הנכסים ו/או הכספים הרשומים על שמו בלבד ו/או להוצאת צו מניעת דיספוזיציה ברכוש ו/או בכספים אם זה בחשבון הבנק ו/או בדירה אחרת שרשומה על שמו או על כל רכוש אחר שרשום על שמו.

בנוסף, פעולה חד צדדית שכזו עלולה להציג את מי שמבצע אותה באור שלילי בפני בית המשפט או בית הדין הרבני וזו כמובן רק דוגמה אחת מבין רבות.

6. לא להודיע לצד השני ששכרת שירותי עורך דין כבר בהתחלה
‘אין ברכה שורה אלא בדבר הסמוי מן העין’ – לא צריך לצאת בהצהרות ששכרתם עורך דין ועכשיו ‘אראה לך מה זה’. הצהרות כאלה לא טובות ולא נכונות. יש פעולות שיש לעשותן לפני שהצד השני ידע ששכרתם שירותי עורך דין ובפגישת הייעוץ הראשוני יוסבר לכם מתי נכון לידע את הצד השני.

7. להשתדל ככל הניתן להיות מלווים בהליך הגירושין באדם קרוב לכם
הליך גירושין הוא הליך קשה ולא פשוט, הן מנטלית – רגשית והן כספית. ההמלצה שלי היא להיות מלווים על ידי בני משפחה קרובים שיוכלו לסייע לכם לעבור הליך קשה זה.

אדם מגיע להחלטה שהוא רוצה להתגרש, בדרך כלל לאחר שעבר מסכת חיים לא פשוטה עם הצד השני. לכן, בתקופה זו של ניהול הליך הגירושין צריך לא פעם להתמודד עם מציאות לא פשוטה ולעיתים אף כואבת וקשה, כשצד אחד מכפיש ומבזה את הצד השני ולעיתים אף ממציא שקרים ומתעלל. תקופה מאתגרת זו חייבת, לעניות דעתי, להיות מלווה לא רק על ידי עורך דין טוב ומקצועי, אלא גם על ידי בני משפחה קרובים ו/או חבר קרוב שניתן להישען ולהיתמך על ידם בעת הצורך.

8. להגיע להסכם גירושין כמה שיותר מהר
מתוך ניסיון רב שנים (למעלה מ- 23 שנים) אני סבור, כי מוטב לצדדים עצמם ולילדיהם המשותפים לסיים את הליך הגירושין בהסכם גירושין במהירות האפשרית, ללא ניהול הליך משפטי ותוך שמירה על כבוד הדדי.

זכרו שילדכם מסתכלים עליכם ולומדים מכם גם איך ניתן לסיים מסכת חיים משותפת בכבוד.

תפיסת החיים המקצועית שלי היא שתפקידי הוא לסייע לצדדים לסיים את מהלך הגירושין בהסכם רחב וכולל ולחסוך מהם את הצורך לנהל הליכים משפטיים מיותרים מורכבים וארוכים בבית המשפט.

קיימים יתרונות רבים לסיום הליך הגירושין בהסכם והחשובים שבהם הם שמירה על הבריאות הנפשית של הצדדים וחיסכון כספי. ניהול הליך משפטי מלא בבית המשפט גורר אחריו הוצאה כספית גבוהה לעורכי הדין ו/או לחוקרים וזאת, במקום שהכסף ינותב לילדים שלכם או לשימוש הצדדים עצמם לצרכים טובים יותר מאשר ניהול מלחמות משפטיות.

פעמים רבות, התוצאה המשפטית לאחר ניהול הליך משפטי ארוך ומייגע עשויה להוביל לאותה תוצאה לה יכלו הצדדים להגיע בהסכם הגירושין בלי פתיחת הליך משפטי. שני ההורים המתגרשים צריכים לזכור, כי ככל שישכילו לסיים את חייהם המשותפים בהסכם גירושין מכובד, הרי שהם יוכלו להמשיך להיות בקשר טוב גם בתקופה שלאחר הגירושין, תוך שהקשר הטוב הזה יקרין על מצב הילדים ועל התייחסותם המכבדת לשני ההורים. לכן, מוטב כי הצדדים ישכילו לסיים את חייהם המשותפים בהסכם גירושין מהיר, ללא ניהול הליך משפטי ארוך ולעיתים כואב.

9. ליווי משפטי שוטף של עורך הדין
החל משלב הייעוץ הראשוני מומלץ להיות מלווים על ידי עורך דין לדיני משפחה שילווה אתכם, צעד אחר צעד, מתחילת ההליך ועד לסיומו. לעיתים נראה, כי אפשר להסתדר לבד וכי הצד השני יעשה מה שאנחנו חושבים או מבקשים וכי אין צורך לערב עורך דין. אבל חשוב שתדעו, כי קשה לתקן ולעיתים בלתי אפשרי לתקן הליכים שנעשו על ידי הלקוח או ניתנו לגביהם החלטות שיפוטיות. לכן חשוב שכל צעד שנעשה בתהליך הגירושין ייעשה אחר קבלת ייעוץ נכון ולא לקבל החלטות לבד.

10. בחירה נכונה של עורך הדין שייצג אותך בגירושין
אחת ההצלחות בניהול תיק גירושין תלויה בבחירת עורך הדין הנכון המומחה בתחום דיני משפחה. חשוב מאוד שתהיה בינכם ובין עורך הדין שבחרתם כימיה טובה, כי מדובר על תיק גירושין שהוא בבחינת ‘דיני נפשות’.

עורך הדין צריך להיות בעל רגישות גבוהה ללקוח, להכיל ולהבין את התהליכים שהוא או היא עוברים בתקופה הקשה בחייו ולתת את הייעוץ המשפטי הנכון בכל רגע נתון של התהליך.

עורך הדין מהווה מעין תומך בלקוח מעבר להיותו היועץ המשפטי שלו או שלה. הוא מלווה בתהליך, משמש כפנים וכפה של הלקוח בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה ובפני הצד השני ולכן חשוב שיהיה שקול, ייצוגי ושידע לייצג אתכם כראוי ולהגיע לתוצאה הטובה ביותר ב'הליך חייך', הוא הליך הגירושין.

 

האמור לעיל הנו למידע כללי וראשוני בלבד ולא נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי. אין לבצע כל פעולה על פי האמור לעיל טרם התייעצות עם עו"ד